In English
04071, Київ, вул. Нижній Вал 15,
поверх 5, офіс 502
На мапі
червень 2015 року
червень 2015 року
3581
Керуючий партнер Олександр Саусь
спеціально для Forbes

10 порад успішного нетворкінгу для інтровертів

Керуючий партнер Олександр Саусь
спеціально для Forbes

Кожен із нас чув про користь нетворкінгу, тим не менше, не всі готові ним займатися. Завжди знайдуться більш важливі справи на роботі, вдома, яким ми віддамо перевагу, замість того, щоб брати участь у зборах зовсім незнайомих людей з метою обмінятися візитками.

Тобто з одного боку, ми впевнені, що нетворкінг корисний, а з іншого не можемо виділити для нього часу. Причиною цього є те, що будь-якій людині, навіть яскраво вираженому екстраверту, складно почати розмову з новими людьми, особливо там, де він нікого не знає.

Нижче кілька порад як зробити нетворкінг таким, що приносить задоволення від спілкування з новими людьми:

1) Зверніть увагу на свій фізичний та емоційний стан. Перш за все, рекомендуємо добре виспатися перед ним. Далі, для позитивного настрою і мотивації, згадайте, скільки хороших друзів і лояльних Клієнтів Вам вдалося зустріти на подібних заходах.

2) Пам'ятайте, що нетворкінг не принесе негайних результатів. Не чекайте, що під час заходу Ви зможете вирішити бізнес питання, це можливо тільки в тому випадку, якщо друга сторона знає про Ваші плани і готова брати в них участь.

3) Познайомтеся заздалегідь з темою нетворкінгу та списком учасників. Якщо це збори заради зборів і вони не мають якоїсь мети/теми, брати участь у них точно не варто. Справжні заходи збирають учасників, які поділяють певні загальні принципи, які цікавляться однією і тією ж темою або виступом певного спікера. Більше того, якщо Ви є знавцем цієї теми або хоча б маєте про неї свою думку, користі від участі в заході буде незрівнянно більше.

4) Зверніть увагу, що нетворкінг — це не просто захід з метою назбирати візиток, а початок тривалих взаємин. Слухайте більше, ніж говоріть самі. Це дасть Вам можливість в кінці отримати відповідь на питання, чи можете бути Ви якось корисні для захоплень чи проектів Вашого нового знайомого. При цьому не забувайте, що метою нетворкінгу є можливість дізнатися про людей, а не способи їх використання у своїх цілях.

5) Визначте термін, протягом якого не варто звертатися до нового знайомого з бізнес пропозиціями. Як правило, це 6 місяців і більше. За цей час Ви зможете ближче познайомитися з людиною. Рівень розвитку соціальних мереж дозволяє це зробити навіть без особистих зустрічей з ним. Безумовно, якщо Ви стали з ним близькими друзями дуже швидко, або ж він сам звернувся до Вас з пропозицією, то в цьому випадку Вас нічого не повинно стримувати.

6) Наявність вміння слухати і хоча б невеликого почуття гумору дасть Вам значну перевагу в порівнянні з середньостатистичним нетворкером. При цьому якщо Ваші знання, досвід чи думки можуть полегшити життя співрозмовнику, значить прийшов час сміливо себе представляти.

Не варто перераховувати всі свої чесноти та регалії. Як правило, цінують Вас за реальні справи, а не за успіхи в минулому.
7) Згадуйте про себе, насамперед, ті факти, які можуть зацікавити нового знайомого. Не варто перераховувати всі свої чесноти та регалії. Як правило, цінують Вас за реальні справи, а не за успіхи в минулому.

8) Для демонстрації свого професіоналізму правильніше розповісти про реальний бізнес кейс. Достатньо в двох словах розповісти про вирішення проблеми для конкретного Клієнта. І то, тільки в тому випадку, якщо з цим пов'язана дискусія.

9) Пам'ятайте, що не все з того, що Ви говорите, відразу ж буде зрозумілим і оціненим з боку Вашого співрозмовника. Не ускладнюйте свій виступ, найпростіші та найважливіші повідомлення краще повторити.

10) Проявіть емоції, це дасть Вам можливість виділитися серед натовпу. Це як у соціальних мережах — простий емоційний пост збирає більше лайків, ніж сухі професійні факти.

Для того, щоб працювало все зазначене вище, постійно самовдосконалюйтесь, відкривайте для себе нові ідеї, нових людей. Приділяйте цьому час, вірте у свої сили. Ваш досвід і знання можуть стати в нагоді новому знайомому іноді у зовсім непередбачуваній заздалегідь ситуації. Погляд зі сторони або свіжі ідеї іноді є саме тим, що потрібно Вашим новим контактам або друзям.

Forbes.ua