In English
04071, Київ, вул. Нижній Вал 15,
поверх 5, офіс 502
На мапі
березень 2015 року
березень 2015 року
2132

Як незначна економія може зробити Вас власником страховки, яка не працює


Розглянемо, як економія на страховці комерційної нерухомості може привести до великих незапланованих витрат на прикладі одного з наших Клієнтів.

Клієнт: великий торговий центр

Послуга: консультації зі страхування майна і відповідальності

Основні проблеми та їх вирішення:

1. Обмежений перелік ризиків

До співпраці з BritMark торговий центр був застрахований за скороченим переліком ризиків: пожежа, вибух, влучення блискавки, прорив трубопроводу і протиправні дії третіх осіб. Інші ризики, на думку власників, або малоймовірні (землетрус, наприклад), або такі, що не несуть загрози будівлі (дощ).

Але хто може гарантувати, що фасад будинку не буде пошкоджено в разі наїзду вантажного автомобіля, якщо торговий центр знаходиться біля транспортної магістралі? Або ж, наприклад, що не трапиться пошкодження і протікання даху в результаті сильних поривів вітру під час зливи.

Рішення: Щоб максимально захистити майнові об'єкти Клієнта, новий договір страхування було складено на базі All Risks — це найповніший варіант страхування. Незважаючи на те, що це незначно збільшило тариф, Клієнт отримав максимальний захист і гарантію повної виплати у разі страхового випадку. Таким чином, і падіння дерева, і наїзд транспорту, та інші різноманітні  нестандартні ризики покриваються.

2. Занижена страхова сума

У попередньому договорі Клієнта страхова сума становила 60 млн. грн. Зауважте, що відновна вартість майна набагато вища і становить 140 млн. грн.

Чим загрожує заниження страхової суми? Якщо торговий центр буде повністю знищений, наприклад пожежею, то страхова компанія виплатить 59,5 млн. грн. (60 млн. грн. мінус франшиза). На перший погляд — нормально, відшкодування повністю виплачено. Але це на 58% менше тих коштів, які реально потрібні для відновлення об'єкта. І гроші на реконструкцію власнику торгового центру довелося б додати з власної кишені.

Рішення: Страхова сума була встановлена в розмірі 140 млн. грн. Тепер у разі тотального збитку, Клієнт отримає повну виплату (140 млн. грн. мінус франшиза), достатню для відновлення пошкоджених об'єктів.

3. Висока франшиза

Добре подумайте, чи варто ризикувати і економити на страхуванні, коли мова йде не про тисячі гривень, а про мільйони, які в разі події потрібно буде оплачувати з власної кишені.
Ще один важливий момент — це франшиза. Адже її розмір впливає як на тариф, так і на розмір виплати (чим нижча франшиза, тим вищий тариф і виплата).

У попередньому договорі Клієнта було два види франшизи:

- на конструктив: 100 тис. грн.

- на обробку: 400 тис. грн.

Якби сталася пожежа і постраждали обробка або конструктив, а суми збитку склали менше 100 або 400 тис. грн. відповідно, потрібно було б шукати додаткові кошти на ремонт.

Рішення: Оптимальним вибором стала франшиза в розмірі 50 тис. грн. на конструктив і 5 тис. грн. на обробку.

Нижче в таблиці наведено основні зміни, які були внесені в договір і значно підвищили якість страхування.

 

Було

Стало

Страхова сума

60 млн. грн.

140 млн. грн.

Франшиза на конструктив

100 тис. грн.

50 тис. грн.

Франшиза на обробку

400 тис. грн.
(кумулятивно)

5 тис. грн.
(по виплаті)

Базис

Дійсна

Відновна

Ризики

Вказаний перелік

All risks

Платіж

Менший

Більший на 15%

Втрата у разі тотального збитку (у розмірі 140 млн. грн.)

-80,5 млн. грн.
власних засобів на відновлення об’єкта

0
повна виплата у розмірі 139,945 млн. грн.

Тому добре подумайте, чи варто ризикувати і економити на страхуванні, коли мова йде не про тисячі гривень, а про мільйони, які в разі події потрібно буде оплачувати з власної кишені.