In English
04071, Київ, вул. Нижній Вал 15,
поверх 5, офіс 502
На мапі
квітень 2015 року
квітень 2015 року
3857
Керуючий партнер Олександр Саусь
спеціально для Forbes

8 переваг бути інтровертом

Керуючий партнер Олександр Саусь
спеціально для Forbes

Про те, що насправді ховається за повальним прагненням бізнесменів до визнання і популярності для Forbes.ua розповів Олександр Саусь. 

Чи є бізнесове майбутнє у інтроверта?

Так, є. Більше того, переважна частина бізнесменів в Україні – інтроверти, хоча і не вважають себе такими.

Як показує досвід, близько 80% українських бізнесменів є прихованими інтровертами. Чому прихованими? Тому що кожен з нас розуміє різницю між інтровертами і екстравертами, і вважається, що більш успішними є останні.

В той же час, в житті не існує «чистих» психотипів. Хтось більшою мірою є інтровертом, хтось навпаки – більше екстраверт. Крім того, в бізнесі, навіть ті, хто не є екстравертами, намагаються ними виглядати, так як громадська думка схиляється на користь більш відкритих і активних гравців.

Нижче аргументи на користь інтровертів:

  1. Інтроверти планують свій день. Це дає їм можливість більше думати, аналізувати, планувати і бачити більш цілісну картину.
  2. Інтроверти рідко виступають на конференціях в якості виступаючого, так як не люблять грати на публіку. Така гра є прерогативою екстраверта. Аудиторія дуже швидко може побачити різницю між людиною, яка вийшла покрасуватися і тим, хто виступає тому, що вважає за важливе поділитися своїми ідеями з оточуючими.
  3. Інтроверти створюють кращі команди, тому що вміють слухати інших та їх ідеї. Більше того, готові такі ідеї впроваджувати.
    Інтроверти надають перевагу особистій відповідальності за результат, в тому числі і своїй особистій відповідальності. Вони віддають перевагу їй замість командної роботи і нарад, які дають гарну можливість сховатися за спинами колег. В то же час, інтроверти створюють кращі команди, тому що вміють слухати інших та їх ідеї. Більше того, готові такі ідеї впроваджувати. Вони не схильні втручатися в роботу підлеглих і можуть повністю їм довіряти.
  4. Інтроверти рідко стають політиками, так як їм важливі не рейтинги, а реальні результати, новаторські ідеї, сміливі експерименти.
  5. Інтроверти люблять передавати знання іншим людям і створювати робочі місця. Вони схильні рухатися в незвичайному напрямку і готові боротися з шаблонами та стереотипами.
  6. Інтроверти з повагою ставляться до всіх співробітників, у них рідше бувають «улюбленці». Це дає рівні можливості розвитку для їхніх підлеглих.
  7. Інтроверти надають перевагу відповідності древнім заповідям лідерства, не грати на емоціях і відчуттях. Вони менш схильні підкреслювати свою значимість дорогим одягом, автомобілями і супутницями.
  8. Інтроверти використовують в бізнесі навички роботи із завданнями, прийняті в інших дисциплінах.

Чому ж тоді інтроверти намагаються здаватися екстравертами? Тому що так прийнято. Прийнято спілкуватися з іншими людьми, вести соціальний спосіб життя, працювати в команді і не обідати наодинці. Прийнято судити про успішність людини за її матеріальною власністю, що характерно для економік первинного накопичення капіталу. В Україні успішна людина купує статусний автомобіль, а не той, який йому хочеться. Незважаючи на те, що гроші дають свободу творити, а не купувати. В той же час, глобальна економіка дає можливість великої кількості опцій. Як можна бути соціальним, не завдаючи особливої ​​шкоди своєму внутрішньому «Я». Прикладом можуть бути соціальні мережі, які дають можливість спілкуватися з великою кількістю друзів на відстані. Тому, якщо в душі Ви інтроверт, визнайте це і дайте свободу своїй особистості, не намагаючись себе змінити, копіюючи загальноприйняті норми і правила.