In English
04071, Київ, вул. Нижній Вал 15,
поверх 5, офіс 502
На мапі
березень 2015 року
березень 2015 року
2935
Керуючий партнер Олександр Саусь
спеціально для Forbes

10 причин, чому не слід наймати «зірок»

Керуючий партнер Олександр Саусь
спеціально для Forbes

Мені часто кажуть, що я вмію знаходити і наймати «зірок». Насправді, успіх BritMark пов'язаний якраз із протилежним — я прихильник того, що найм «зірок» не завжди правильне рішення. Нижче 10 причин, чому Вам варто над цим задуматися.

  1. «Зірки» важко приживаються в новій команді. Такі люди, як правило, мають значно меншу мотивацію для старання та активної роботи на результат. Більш того, «зірки», світять яскравіше, коли разом з ними працюють й інші співробітники, тобто в сузір'ях. За спостереженнями, прийнята на роботу «зірка», може вийти на свій звичайний рівень ефективності, тільки по закінченню трьох років роботи в компанії. Як відомо, багато роботодавців не завжди готові почекати такий тривалий термін і приступають до нового пошуку.
  2. Якщо звернути увагу на закон «спадної прибутковості», який свідчить, що із зростанням кількості виконаних завдань, показник ефективності знижується в геометричній прогресії. Запрошувати на роботу людину, яка вже встигла досягти успіхів у своїй професійній кар'єрі, не дуже перспективно з точки зору інвестиції. У процентному співвідношенні вона буде розвиватися значно повільніше, ніж фахівець-початківець, якому за перший час не складно підняти свою ефективність в 2 рази, а далі продовжувати нарощувати свої позиції. При цьому слід розуміти, що вартість такого співробітника для компанії буде зростати трохи в уповільненому темпі.
  3. «Зірки» надзвичайно повільно вчаться. Насправді, вони вкрай неохоче бажають сприймати нову інформацію, що в підсумку ускладнює роботу в цілому. Відбувається це на підсвідомому рівні. У кожної «зірки» є почуття «переповненості» власного «Я» з професійної точки зору. Як відомо, повне дуже складно доповнити новим. «Переповненого» і так все влаштовує, йому всього достатньо. Вона («зірка») — ідеал. Вона — вже «прибула» ...
  4. «Зірка» переконана в тому, що решта персоналу їй щось винна і буде всіляко прагнути до того, щоб довести свою перевагу над іншими співробітниками компанії. Але вже складений колектив, у якого є свої неписані закони і правила, свої герої і свої лідери, своє розуміння взаємодопомоги, очікує абсолютно протилежного, деякого  жертвопринесення, визнання загального внеску в роботу колективу. У підсумку, командної гри не виходить.
  5. «Зірка» буде здаватися менш емпатичною (співчутливою) до нових Клієнтів на новому робочому місці. І це при тому, що на минулій роботі у неї були чудові стосунки з Клієнтами. Але там були свої негласні правила, заслуги. І «зірку» оцінювали за минуле. Нові Клієнти будуть перевіряти «зірку», так само, як і будь-якого іншого новачка. А отримавши інформацію про перемоги минулих днів, піднімуть планку очікувань і вимог на вищий рівень.
  6. У 9 з 10 випадків «зірка» перейде до Вас, мотивуючи себе надбавкою до зарплати або одноразовою премією. І додаткові гроші, можуть зробити її вартість переоціненою.
  7. Співробітники, які стали «зірками» у Вашій організації, будуть «заточені» під цінності та місію безпосередньо Вашої компанії. Вони — результат функціонування унікальної корпоративної культури. А починати чергову боротьбу за таланти, з надією на отримання їх лояльності та прихильності, стає простіше або ж зовсім не має сенсу. Коли «зірка» йде з компанії, не варто «рубати кінці». Адже існує чимала ймовірність того, що будучи не прийнятою в іншому колективі, вона може повернутися і почати працювати з новим емоційним завзяттям на знак подяки.
  8. «Зірки» ламають стереотипи оригінальної невербальної ієрархії. Вони врізаються в систему кар'єрного росту, відразу звертаючи на себе увагу керівництва. Як наслідок, знижується відчуття важливості менш кваліфікованого персоналу, який ще має довести, наскільки великий внесок він вносить у загальний результат компанії. Тобто, залучаючи «зірок» з інших компаній на місця, які, на думку колективу, можна заповнити наявним кваліфікованим персоналом, руйнуємо базиси формування кадрового резерву.
  9. Якщо «зірка», ще не пройшла всі етапи становлення своєї професійної кар'єри самостійно і не набралася безцінного досвіду, то її стає надзвичайно складно змусити багато і добре працювати.
    Цю думку можна розглянути й зі зворотного боку медалі. Якщо «зірка», ще не пройшла всі етапи становлення своєї професійної кар'єри самостійно і не набралася безцінного досвіду, то її стає надзвичайно складно змусити багато і добре працювати. Особливо в той момент, коли її потрібно і важливо навантажити роботою, а вона «задирає носа». Слід зауважити, що співробітника, який вперше зловив зірку ні в якому разі не можна стимулювати неймовірними бонусами. Навпаки, його треба завантажувати якомога більше, щоб він повернувся до об'єктивного сприйняття реальності. Це найправильніший підхід до створення колективу, справжніх професіоналів. Потрібно навчити людей дякувати Клієнтам, а в невдачах звинувачувати самих себе.
  10. Десята і остання причина, на якій я хочу сконцентрувати Вашу увагу — вплив оточення, колективу і людського фактора. Колективи в різних компаніях, навіть схожих за сферою діяльності, відрізняються один від одного. Мається на увазі оточення і люди, які перебували поруч і так чи інакше впливали на цю людину, розуміли і підтримували її. У такому випадку, людина буде намагатися зберегти своє місце роботи. Звичайно ж, не можна виключати можливості  того, що при переході з однієї компанії в іншу, ця людина не зможе створити таку ж сприятливу атмосферу для роботи.

Кого ж у такому разі варто приймати на роботу, запитаєте Ви? Все надзвичайно просто. Просто, але важкодоступне водночас. На роботу слід залучати так званих «правильних людей». Можливо не найблискучіших, в тому чи іншому контексті, але конкретно тих, хто підходить безпосередньо під роботу, виконання якої для Вас має вкрай вагоме значення. А ще краще — коли кожен зайнятий тим, що вміє найкраще. Але це вже тема для зовсім іншої статті.