In English
04071, Київ, вул. Нижній Вал 15,
поверх 5, офіс 502
На мапі
вересень 2014 року
вересень 2014 року
3797
спеціально для Commercial Property

Страхування комерційної нерухомості. Як отримати очікуване відшкодування?

спеціально для Commercial Property

Загострена соціально-політична обстановка і події в Південно-Східному регіоні виявили уразливість багатьох сфер підприємницької діяльності. Це стало приводом для переоцінки значення такого інструменту захисту майнових інтересів, як страхування бізнесу.

З одного боку, страхування майна компаній, зокрема страхування комерційної нерухомості, було і залишається єдиним способом уникнути значних фінансових втрат.

З іншого боку, ситуація вказала на численні складнощі в отриманні страхового відшкодування в умовах воєнного конфлікту.

Враховуючи гостроту та проблематичність даної теми, пропонуємо власний аналіз того, як здійснюється страхування бізнесу від ризиків, які становлять загрозу для майна компанії.

У цій статті ми зосередимося на страхуванні комерційної нерухомості, розглянемо характерні для нього покриття та доповнення до них, а також розберемося в специфіці страхового договору.

В першу чергу нас цікавить добровільне страхування нерухомості компаній. Цей поліс може покривати збитки, завдані як конструктивних елементах будівлі, так і обробці приміщення, комунікацій, обладнання та іншого вмісту від таких випадків, як, наприклад, пожежі, вибухи, пошкодження водою з водопровідних систем, протиправні дії третіх осіб, включаючи крадіжку і грабіж , стихійні лиха (в т.ч. град, ураган, повінь, землетрус, осідання ґрунту), наїзд автотранспорту, бій скла.

Для того щоб страхування комерційної нерухомості здійснювалося на вигідних для Вас умовах, необхідно врахувати деякі моменти.

Важливо, щоб страхуванню підлягали не тільки конструктивні, але і інші елементи приміщення. Варто додатково вказати скляні фасади, автоматичні ворота, світлові вивіски і т.п.

Зверніть увагу, що «бій скла» виноситься в окремий ризик. При цьому для скляних фасадів краще встановити субліміт, так як по даному ризику можуть бути нанесені лише часткові пошкодження, які не потребують заміни всього фасаду. Таким чином Ви можете відчутно знизити витрати на страхування Вашої комерційної нерухомості.

Ми, в свою чергу, рекомендуємо здійснювати страхування нерухомості компанії з покриттям на базі All Risks. Такий поліс гарантує найбільш надійне страхування бізнесу, оскільки містить повний перелік стандартних ризиків, а також деякі додаткові.

Вартість такого покриття на порядок вище. Однак зауважимо, що за цим полісом застраховані багато Клієнтів BritMark, відгуки та коментарі яких щодо покриття та обсягів виплат повністю виправдовують подібну різницю в ціні.

Серед великих українських підприємців, в тому числі серед власників комерційної нерухомості - торгових, торгово-розважальних і бізнес-центрів, зріс попит на страхування майна компанії з додатковою опцією «Страхування перерви в бізнесі» (Business Interruption, BI).

Що дає це покриття? Страхова компанія зобов'язана відшкодувати Вам не тільки вартість майна, постраждалого внаслідок страхового випадку, але і збитки через припинення бізнесу на час відновлення пошкодженої нерухомості.

Якщо Ви є орендодавцем і оформляєте страхування Вашої комерційної нерухомості з цим покриттям, пам'ятайте, що оформлені належним чином договору оренди / суборенди є підтвердженням розміру недоотриманого прибутку. Для того щоб компенсація збитків через перерви в бізнесі була достатньою, важливо правильно вказати період відшкодування за цим ризиком (не варто плутати з терміном дії договору). Це період, який необхідний для здійснення відновлювальних робіт у постраждалому приміщенні, і на протязі якого діяльність підприємства не здійснюється. На відновлення комерційної нерухомості зазвичай іде більше 18 місяців.

Страхування майна компаній в цілому та страхування комерційної нерухомості зокрема може бути доповнено й іншими корисними видами страховок.

До них належить страхування відповідальності перед третіми особами, затребуване серед власників торгових і торгово-розважальних центрів, що піклуються про безпеку своїх відвідувачів і власної репутації. Дана страховка покриває такі ризики, як падіння бурульок, отримання травм на ескалаторах або слизькій підлозі та інше.

Всім, хто планує придбати даний поліс, рекомендуємо встановлювати окремі франшизи на збиток, нанесений здоров'ю та майну третіх осіб.

Ще одне важливе розширення, яким може бути доповнене страхування бізнесу, пов'язаного з орендою приміщень - це покриття збитку, який був нанесений майну орендаря з вини орендодавця. Звичайний поліс страхування відповідальності перед третіми особами, про який ми говорили раніше, не покриває збитки завдані орендарям. Це опція, яку необхідно окремо прописати в договорі.

Також помилково вважати, що якщо власник ТРЦ зобов'язав орендарів застрахувати своє майно, то страхова компанія орендаря все відшкодує і таким чином можна заощадити. Відповідно до українського законодавства, страхова компанія орендаря має право звернутися до Вас з вимогою регресу, тобто відшкодування її власних витрат, якщо застраховане майно постраждало з Вашої вини. Покриття цього ризику допоможе уникнути подібних неприємних розглядів.

На завершення повернемося до теми тероризму та військових дій і прояснимо, як реалізується страхування бізнесу від ризиків в тих обставинах, які склалися на Південному Сході.

Договір страхування майна виключає військові дії з числа ризиків, що покриваються. Це виняток неможливо видалити навіть за доплату.

Страхування майна компаній на основі стандартного договору також не передбачає компенсацію збитку, нанесеного тероризмом і громадянськими заворушеннями.

Чи можливо в такому випадку забезпечити безпеку майнового комплексу?

Можливо, якщо страхування бізнесу від ризиків здійснюється з урахуванням усіх його тонкощів.

Навіть вище згадані тероризм, громадянські заворушення та страйки можуть бути включені в страхове покриття в якості доповнення.

Не останню роль відіграє вміння вести переговори зі страховою компанією, знання типології ризиків і способів оптимізації платежів. Ви також можете вдатися до допомоги компетентних у сфері страхування фахівців, які візьмуть на себе всю відповідальність щодо складання договору і гарантують Вам покриття найбільш актуальних для Вашого бізнесу ризиків.