In English
04071, Київ, вул. Нижній Вал 15,
поверх 5, офіс 502
На мапі
квітень 2015 року
квітень 2015 року
3832
спеціально для ua-retail.com

Страхування роздрібних магазинів: які ризики потрібно страхувати

спеціально для ua-retail.com

Про те, що потрібно знати про страхування власникам роздрібних магазинів, розповів для UA-RETAIL.com Віталій Лебедовський.

На даний момент власники роздрібних магазинів, так само як і вся країна, знаходяться в режимі жорсткої економії. На жаль, витрати на страхування одними з перших підпадають під статтю врізання витрат. Мова йде не тільки про страхування співробітників, але і товарних запасів, страхування відповідальності та нерухомості.

У той же час, чим більша мережа роздрібних магазинів, тим складніше ритейлеру економити на страхуванні. Адже, як правило, наявність цієї статті витрат є однією з умов оренди. Перелік самих ризиків значно відрізняється і часто залежить від вимог конкретного юриста, який готує договір оренди. Не завжди ці вимоги відповідають здоровому глузду, більше того, можуть суперечити один одному.

Ми спробували зібрати разом найбільш поширені вимоги власників торгово-розважальних центрів до власників роздрібних магазинів, і дати аналіз їх адекватності з позиції самого орендаря.

Лідером є страхування відповідальності перед третіми особами.

За замовчуванням, власник приміщень не є третьою особою і, таким чином, відповідальність перед ним не покривається, оскільки існує договір оренди цього приміщення.
Сенс покриття полягає в тому, що страхується можливе нанесення шкоди життю, здоров'ю та майну третіх осіб, які можуть виникнути з вини орендаря. В результаті відвідувач торгового центру може отримати виплату, якщо раптом послизнеться на щойно помитій підлозі, або якщо він отримає травму в результаті падіння на нього погано закріпленого стелажа.

У той же час слід пам'ятати, що, за замовчуванням, власник приміщень не є третьою особою і, таким чином, відповідальність перед ним не покривається, оскільки існує договір оренди цього приміщення. Тобто, якщо в процесі експлуатації орендар завдасть шкоди будівлі, то такий ризик не є страховим і виплати не буде. Для того щоб покрити саме цей ризик, необхідно додатково прописати його в договорі страхування відповідальності.

Звертаємо також увагу, що до категорії третіх осіб не належать і суборендарі, які, наприклад, розміщують на території магазину банкомати та будь-які інші конструкції згідно з договором суборенди.

Друга найпоширеніша вимога — страхування орендованої нерухомості з розрахунку не менше певної суми за 1 квадратний метр орендованої площі.

У цьому випадку потрібно пам'ятати, що якщо, наприклад, ця нерухомість застрахована як застава банку, то наявність другої страховки з боку орендаря є подвійним страхуванням і нічого не дає орендодавцю. Якщо ж таким чином власник приміщення намагається застрахувати об'єкт за рахунок орендарів і всі вони придбають таку страховку, то все одно торговий центр не буде застрахований, а буде застрахована лише загальна орендована площа. Технічні приміщення, де зазвичай і виникають страхові події, будуть не застраховані.

Крім того, очевидно, що орендар не платитиме за страхування чужої нерухомості від таких ризиків як вітер, буря, град, розрив труби, пошкодження комунікацій і так далі. Адже його провини в подібних ризиках не може бути, як і немає у нього можливості вплинути на захист від них.

Наступною вимогою є страхування вмісту.

У даному випадку під категорію вмісту підпадають товарні запаси та обладнання, які є власністю ритейлера. Ця вимога, з нашої точки зору, є досить дивною. Складно зрозуміти, чому орендодавець вимагає від орендаря страхувати майно, яке йому (орендодавцю) не належить. У цьому разі орендар має право вирішувати самостійно, які ризики і в якому обсязі страхувати.

Складається враження, що таким чином власник приміщення намагається убезпечити себе від ризику того, що до нього будуть пред'явлені позови у випадку, якщо товарні запаси будуть пошкоджені проривом труби, оскільки орендар отримає відшкодування від страхової компанії. Забуваючи при цьому, що якщо таке справді станеться, то страхова компанія обов'язково звернеться до нього з регресом.

І остання вимога — це страхування співробітників.

Ця вимога зустрічається рідко і спантеличує не тільки орендарів, але й співробітників страхової компанії, яка повинна випустити подібний поліс. Орендодавець іноді вимагає застрахувати відповідальність роботодавця, іноді страхування життя співробітників від нещасного випадку. Даний вид поліса не стільки дорогий, скільки складний в отриманні виплати. Якщо, наприклад, співробітник отримає травму, одним з необхідних документів буде акт про нещасний випадок на виробництві. Отримання такого документа автоматично призведе до серйозних проблем з державними органами і може закінчитися не тільки значними штрафами, але й закриттям компанії ритейлера. Навіщо купувати подібне страхування невеликому магазину залишається загадкою.