In English
04071, Київ, вул. Нижній Вал 15,
поверх 5, офіс 502
На мапі
січень 2015 року
січень 2015 року
3190
спеціально для Delo

Перспективи розвитку ринку страхування корпоративного майна у 2015 році

спеціально для Delo

Віталій Лебедовський поділився з Delo.ua своїми прогнозами розвитку ринку майнового страхування на 2015 рік. Короткий огляд представлено нижче.

Минулий рік виявився роком потрясінь і змін для України. Перш за все, анексія Криму і війна на Сході країни, значно позначилися на розмірах портфелів страхових компаній, великі корпоративні Клієнти яких знаходяться в цих регіонах. Торішні договори зі страхування майна в цих регіонах не оновлюються. У той же час, ряд таких договорів приносить збитки. Чи можна віднести такі випадки до розряду страхових, ми обговорювати не будемо, необхідно лише зауважити, що нових страхових премій немає, а пожежі і вибухи відбуваються.

Надалі погіршення економічної та політичної ситуації в Україні призводить до того, що ряд інвесторів розглядає можливість виходу з ринку нашої країни, а нові угоди, пов'язані з придбанням великих гравців фінансового сектора, не відбулися. Крім того, деякі західні банки і страхові компанії заявили про намір згорнути свою присутність на нашому ринку. Не кажучи вже про українські компанії та банки, ряд з яких почали процедури банкрутства, а питання про платоспроможність інших викликає серйозні сумніви. Усе зазначене негативно вплинуло на стан економіки України у цілому та, зокрема, на ринок страхування. Йдеться не лише про майнове страхування, а й про автомобільне. Особливо негативно такі події вплинули на банківський сегмент страхування майна юридичних осіб.

До основних змін, які відбулися на ринку страхування заставного майна банків в 2014, можна віднести наступні:

1) Збільшення розміру банківської комісії, яка стягується з заставних договорів страхування з 20% до 25-30%. При цьому потрібно розуміти, що ця сума лягає додатковим тягарем на витрати Клієнта. Єдині організації, які таку комісію не стягують це ЄБРР і МФК.

2) Минулого року ряд банків збільшив кількість акредитованих страховиків. Це призвело до того, що вперше за останні 5 років практично у кожного банку в списку акредитації присутні надійні страхові компанії. Хоча необхідно зазначити, що від «кептивних страховиків», що належать конкретному банку, остаточно позбутися не вдалося.

Які ж перспективи розвитку ринку страхування майна в 2015 році?

Перш за все, нам здається, що тенденції 2014 збережуться і будуть впливати на ринок ще більше. Формування ціни страхування корпоративної нерухомості є суперечливим. У той час як товари і послуги зростають в ціні, страхування навпаки має тенденцію до зниження ціни. Зрозуміло, що це відноситься не до всіх продуктів страхування. Наприклад, вартості медичного страхування і КАСКО зростають. В першу чергу це обумовлено значним впливом девальвації курсу валюти — наприклад, подорожчання вартості медикаментів та імпортних запасних частин. У той же час, якщо ми подивимося на страхування майна, то зростаюча конкуренція і невеликий портфель платоспроможних Клієнтів призводить до зменшення тарифів.

Зменшення доходів гравців страхового ринку призводить до появи фінансових проблем у його учасників, а зниження або відмова у виплатах призведе до погіршення попиту на цей продукт, що негативно вплине на ринок у цілому.

Хотілося б також звернути увагу на те, що в умовах поточної політичної ситуації та діючих зовнішньополітичних санкцій деякі Клієнти за своїм бажанням відмовляються від роботи зі страховими компаніями з російським капіталом і переключаються на західних чи українських страховиків.

Якщо Клієнт прагне комплексно вирішити питання страхування — з одного боку отримати надійний страховий захист, а з іншого заощадити, професійні компанії завжди зможуть йому в цьому допомогти.