In English
04071, Київ, вул. Нижній Вал 15,
поверх 5, офіс 502
На мапі
січень 2015 року
січень 2015 року
2909
Асоційований партнер Костянтин Узунов
спеціально для АвтоМир

Поради від експерта

Асоційований партнер Костянтин Узунов
спеціально для АвтоМир

На запитання читачів журналу «Автомир» відповідає спеціаліст відділу відшкодувань BritMark, Костянтин Узунов

1. Ми з чоловіком оформили минулого року кредит на купівлю нового автомобіля С-класу, тепер від нас вимагають переоформлення страховки КАСКО, скажіть, чи є якийсь спосіб заощадити на купівлі поліса? Христина Добродух, Вишгород

При купівлі автомобіля в кредит, головною умовою банку є страхування КАСКО тільки в акредитованих страхових компанії (далі СК). Єдине, що Ви можете зробити – це уточнити перелік таких страхових компаній, і у них прорахувати вартість поліса. Вартість КАСКО кредитного автомобіля вище звичайного через те, що в тарифі закладена комісія банку, при цьому часто немаленька. Тому ціна, навіть у різних СК, може відрізнятися незначною мірою. Тут головне вибрати надійного страховика, якщо Вашим головним критерієм вибору не є . І ще зверніть увагу на умови договору, які можуть в подальшому вплинути на виплату відшкодування у разі страхової події.

2. Якщо мене зачепили на перехресті, і другий учасник швиденько зник, а пошкодження незначні, чи зможу я отримати відшкодування по ОСАГО, якщо в протоколі ДАІ не вказані дані СК винуватця? Олег Парільський, Київська обл.

Основним фактором для отримання виплати по ОСАГО є визнання судом провини іншого учасника, і, відповідно, наявності самого поліса ГО. У вашому випадку, якщо у Вас є інформація про страхову компанію винуватця і рішення суду про визнання вини, Ви, як постраждала сторона, сміливо можете звертатися в СК для отримання виплати. Те, що не були зазначені дані страхової компанії в довідці з ДАІ, не страшно. Тут головний момент в ідентифікації самого винуватця і даних його СК. Як правило, співробітники ДАІ не особливо напружуються в пошуках ігшого учасника. Їм простіше оформити подію зі зниклим з місця ДТП. Хоча пробити по базі ДАІ, на кого зареєстровано авто і поліс ОСАГО, не є проблемою.

3. Сталося ДТП 30.10.2014. Я не винен. Разом з представником СК «ТАС», це компанія винуватця ДТП, і незалежним експертом, послуги якого я оплачував та співробітником СТО, був проведений огляд мого автомобіля та зроблені різні записи для кожної зі сторін. Експерт нарахував близько 77 тис. грн. І все це документально оформив на 20 сторінках тексту і фото формату А4. Співробітник СК «ТАС» в усній формі запропонував отримати близько 32 тис. грн. протягом 90 днів або 27 тис. грн. протягом 10 днів. Ніякого документального підтвердження розрахунків своєї суми надати не зміг або не хотів, не знаю, зробивши посилання на те, що там, в головному офісі з цим дуже складно. Співробітник СТО теж в усній формі сказав, що за 45 тис.грн. він би відремонтував. Усі суми були підраховані на 28 листопада 2014. Мене б влаштувала та сума, яку назвали на СТО. Яким способом потрібно діяти, щоб отримати необхідну суму компенсації. Заздалегідь дякую за відповідь. Андрій, 38 років. м Дніпропетровськ

Почнемо з того, що страхова компанія не має права приховувати від Вас розрахунок відшкодування, якщо Ви звернулися з офіційним запитом для надання даної інформації. І взагалі, все що стосується виплати по ОСАГО, всі документи, які Ви надаєте, повинні бути завірені вхідним номером, інакше потім щось довести буде дуже складно. Те, що СК пропонує меншу виплату за більш короткий термін, цілком нормально. Питання в тому, чи згідні на це Ви. Для початку Вам необхідно отримати їх розрахунок і ознайомитися з ним, після чого буде зрозуміло, на скільки реально претендувати на вказану суму. Як правило, спочатку страховики усно применшують суму і чекають реакції Клієнта, так як багато хто погоджується за принципом «буду брати, що дають». Враховуючи чималу різницю між експертизою і запропонованою сумою від СК, Ви цілком можете спробувати домовитися на суму в 40-45 тис. У будь-якому випадку треба детально ознайомитися з їх розрахунком, після чого приймати рішення.

4. Що робити, якщо мені виписали поліс ОСАГО чомусь не за місцем моєї прописки (Київська обл.), А за місцем реєстрації автомобіля - Київ? Це вийшло мені набагато дорожче! Наталія Кирийчук, Київська обл.

Час, коли ОСАГО ділилося на три типи вже давно минув. На сьогоднішній день поліс ОСАГО виписується на конкретний автомобіль, а не на страхувальника. У такому випадку право керування має будь-який водій на законних підставах (тобто за наявності техпаспорта та водійського посвідчення). Виходячи з цього, ціни встановлюються за місцем реєстрації автомобіля, а не страхувальника. Тому, якщо Ви прописані в селі, а машина на київській реєстрації, то ціна буде враховуватися по Києву. І навпаки, якщо Ви - киянка, але Ваш автомобіль зареєстрований в області, не важливо якій, то і вартість буде відповідно до цього регіону.

5. Як бути, якщо в довідці про ДТП від ДАІ описано менше місць пошкоджень, ніж знайшов при огляді машини експерт страхової компанії? Тепер мене переконують, що у виплаті будуть враховані тільки ті ушкодження, що були в першій довідці! Костянтин Вапнярський, Суми

У довідці з ДАІ завжди вказуються загальні видимі пошкодження при ДТП, і остаточним переліком вони бути не можуть. У більшості випадків, при значних пошкодженнях, завжди є приховані дефекти, які можна визначити тільки на СТО при дефектовці. Страхова компанія може відмовити у виплаті відшкодування тільки за ті запчастини, які не відносяться до даної події. Це легко визначається експертизою. Або якщо деталь кузова вже була пошкоджена на момент страхової події (в основному по КАСКО, оскільки є фото автомобіля на момент страхування). В інших випадках виплата проводиться за всі деталі кузова, що постраждали під час ДТП.

6. Зіткнувся з тим, що, поки страхова оцінювала збитки, і потім дійшло до переказу грошей на СТО, через коливання курсу сума робіт зросла. Хто повинен тепер компенсувати мені різницю, адже винуватець каже - всі питання до страховиків! Сергій Мільтюк, Львівська обл.

Якщо у Вас договір КАСКО, і Ви ремонтуєтесь на СТО, запропонованому СК, то вона і компенсує різницю. Що стосується ОСАГО, то тут ситуація інша. СК здійснює виплату відшкодування потерпілому згідно з розрахунком експертизи за середньоринковою вартістю ремонту на момент страхової події. Тобто в разі подорожчання запчастин Вам, на жаль, доведеться самостійно компенсувати різницю вартості ремонту.

Журнал «АВТОМИР» №3, 2015