In English
04071, Київ, вул. Нижній Вал 15,
поверх 5, офіс 502
На мапі
березень 2015 року
березень 2015 року
3056
Асоційований партнер Костянтин Узунов
спеціально для Finance.ua

4 поради, як швидко отримати виплату по застрахованому автомобілю

Асоційований партнер Костянтин Узунов
спеціально для Finance.ua

Всім автомобілістам відомі випадки відсутності оперативності у страхових компаній (далі - СК) при виплаті відшкодувань своїм Клієнтам. Але, виходячи зі своєї практики, можу стверджувати, що врегулювання страхових подій з виплатою відшкодування — це двосторонній процес, в якому, крім СК, активну роль повинен грати і страхувальник.

1. Чому відбувається затягування процесу отримання виплати?

Більшість СК при врегулюванні збитків (особливо великих) "підлаштовуються" під поведінку Клієнта. Якщо Клієнт вважає для себе важливим, обклавшись безліччю документів, відстоювати якусь ефемерну позицію, яка не наближає його до виплати, то СК із задоволенням підтримає таку гру. У підсумку процес документообігу між страхувальником і СК буде направлений на з'ясування, у кого з них найбільш сприятлива юридична позиція, що ні на йоту не наблизить страхувальника до виплати відшкодування.

Більшість СК охоче вплутуються в офіційну переписку і судові розгляди, оскільки ці процеси відтягують момент виплати відшкодування. Таким чином, у спілкуванні з представниками СК важливо спрямовувати свою діяльність виключно на виплату страхового відшкодування, не розмінюючись на другорядні дрібниці.

2. Які дії потрібно робити, щоб швидко отримати виплату?

Самостійно отримуйте розширену довідку ДАІ (форма 2)

Більшість страхових компанії охоче вплутуються в офіційну переписку і судові розгляди, оскільки ці процеси відсувають момент виплати відшкодування.
Згідно з договором страхування саме СК повинна отримувати цей документ. І робить вона це різними способами. Наприклад, чекаючи довідку від ДАІ, відправивши туди запит поштою. Якщо протягом місяця відповідь не надходить, то СК направляє запит повторно. Такий хід подій може затягнутися надовго. Для страхувальника існує альтернативний спосіб: звернутися в ДАІ, щоб отримати запит на руки самостійно. Зазвичай даний документ можна добути протягом одного дня. Заради справедливості варто відзначити, що в штаті деяких СК передбачені співробітники, що займаються отриманням такого роду довідок. Відповідно, в таких СК вищевказана проблема не виникає.

При наданні необхідних документів перевіряйте їх адекватність і відповідність вимогам страховика
Більшість Клієнтів просто привозять документи в СК, здають їх в канцелярію, вважаючи, що зробили все необхідне. Але це далеко не так. Завжди слід перевірити, що форма і зміст даних документів відповідають вимогам страховика. Для цього варто познайомитися з фахівцем, що займається врегулюванням вашого страхового випадку. З його допомогою Ви зможете отримати вихідний від СК документ, що підтверджує факт надання вами всіх необхідних документів і те, що їх якість задовольняє СК.

3. Чи впливає вибір СТО на швидкість виплати відшкодування?

Досить часто доводиться мати справу з такою ситуацією: за договором страхування передбачена виплата відшкодування згідно з рахунком сервісної СТО. Клієнт купував автомобіль у офіційного дилера і обслуговувався на його сервісній СТО, назвемо її "А". У той же час у СК є домовленості з іншими сервісними СТО (наприклад "В"). Відповідно, СК направить даний автомобіль ремонтувати на СТО "В". Часто в такій ситуації Клієнти наполягають на співпраці зі своєю "рідною" СТО "А", що, на мою думку, не є розумним. Адже якщо ремонт проводитиметься на СТО "В", то вона відремонтує Ваш автомобіль за гарантійним листом від СК, не чекаючи оплати ремонту, що істотно заощадить Ваш час. Якщо ж страхувальник і далі наполягатиме на "рідній" сервісній СТО, то йому доведеться доплатити різницю в ціні у порівнянні з СТО "В", послуги якої дешевше, оскільки її домовленість з СК передбачає знижки як на ремонтні роботи, так і на запчастини.

4. Чи можна ще вплинути на СК для оперативної виплати, якщо Ви вже подали документи і зробили необхідні дії?

Після надання всіх документів слід активно контролювати просування справи по інстанціях страхової компанії: начальник відділу врегулювання, казначейство, бухгалтерія, оскільки під впливом людського фактора справа може "загубитися" в кабінетах СК. Для цього дізнайтеся у фахівця, що займається врегулюванням вашого випадку, номер своєї справи і за допомогою дзвінків в call-центр тримайте руку на пульсі процесу.

На закінчення ще раз хочу зазначити, що виплата відшкодування — це процес, що на 85% залежить від страхувальника та його здатності знаходити спільну мову з СК.