In English
04071, Київ, вул. Нижній Вал 15,
поверх 5, офіс 502
На мапі
вересень 2014 року
вересень 2014 року
8254
Партнер Катерина Шум
спеціально для порталу minfin.com.ua

Кому і навіщо потрібно страхування відповідальності перед третіми особами?

Партнер Катерина Шум
спеціально для порталу minfin.com.ua

Страхування відповідальності перед третіми особами – важливе питання для багатьох виробників товарів і послуг. Особливо актуальна ця тема для сервісних і торговельних підприємств. У статті ми детально розглянемо, що таке добровільне страхування відповідальності перед третіми особами і які існують нюанси в даному виді страхування.

Страхування відповідальності підприємств – специфічна послуга, в якій існує безліч тонкощів. На відміну від страхування матеріальних активів, «відповідальність» – абстрактне поняття. Щоб встановити наявність страхового випадку, доводиться доводити наявність причинно-наслідкового зв'язку між діями чи бездіяльністю страхувальника та шкодою, який понесли треті особи. Вибираючи покриття, слід бути особливо уважним.

Страхування загальногромадянської відповідальності перед третіми особами скорочено називають TPL (абревіатура з англ. Third party liability insurance). Основними покупцями страховки такого типу є власники та оператори торгово-розважальних центрів, гіпермаркетів, супермаркетів, а також торгово-сервісних мереж: аптек, магазинів одягу та взуття, ресторанів і т.п. Чому вони обирають даний вид страхування?

  1. Відсутність страхування відповідальності може привести до відмови у видачі дозволу на початок діяльності деякими державними органами. Наприклад, МНС вимагає обов'язкової наявності страховки відповідальності за збиток, нанесений пожежею.
  2. У ситуації, коли приміщення торгового або сервісного підприємства відвідує велика кількість Клієнтів, ймовірність отримання ними травм пропорційно зростає. Це досить вагома підстава, щоб застрахувати відповідальність підприємства перед Клієнтами.
  3. Ще одна причина страхування відповідальності – відповідна вимога договору оренди.

На що необхідно звернути увагу при укладанні договору страхування відповідальності?

Для початку необхідно розібратися, хто такі «треті особи». Неправильне розуміння, перед ким саме страхується відповідальність, призводить до того, що Клієнти невірно усвідомлюють область застосування TPL.

Згідно з формальним визначенням, «треті особи» – це юридичні та фізичні особи, які не перебувають із страхувальником в договірних відносинах. Відповідальність за нанесення їм шкоди страхувальником передбачена чинним законодавством. Цілком інша ситуація, коли відповідальність має підставою якийсь договір: якби його не було, вона і не наступила б. У цьому випадку мова повинна йти про страхування відповідальності за договором, а не TPL.

Припустимо, є підприємство, що орендує приміщення або ТРЦ, який ці приміщення здає. І є страховка відповідальності перед третіми особами. В разі шкоди відвідувачам, страховка покриє його. А ось збиток майну орендодавця або орендарів, відшкодовані не буде, тому що вони складаються в договірних відносинах і не є «третіми особами» по відношенню один до одного. До речі, останнім часом великі ТРЦ все частіше зобов'язують орендарів страхувати відповідальність не тільки перед третіми особами, а й перед орендодавцем.

Оформлюючи страховку TPL, головне – правильно вказувати страхувальника. Ним має виступати саме те юридична особа (або група осіб), безпосередньо до яких можуть бути висунуті претензії від третіх осіб за завдані збитки.

Важливо звернути увагу на термін, протягом якого страхувальник може заявляти страхової компанії претензії, висунуті третіми особами. Зазвичай цей термін обмежений періодом дії договору страхування, плюс пару місяців додатково (у різних страхових компаніях цей період може відрізнятися). Такий маленький термін обумовлений низькою вартістю страховки і небажанням страхової компанії продовжувати відповідальність за збитки на строк, передбачений законодавством. А за законом, постраждала сторона має право на подачу позову протягом трьох років і страховик все одно буде зобов'язаний прийняти цей позов на розгляд. Але ось сама подія, яка завдала шкоди, повинна відбутися саме під час дії договору.

Також врахуйте, що в нормальній практиці страхування франшиза не застосовується до випадків, коли заподіяна шкода життю або здоров'ю, вона встановлюється тільки для майнових збитків.

Ми розглянули лише деякі важливі моменти щодо страхування відповідальності перед третіми особами. Проте навіть цього достатньо, щоб зрозуміти: уважне вивчення та узгодження нюансів перед укладенням договору, допоможе уникнути будь-яких можливих неприємностей. Про це говорить досвід співробітників BritMark і свідчать відгуки Клієнтів.