In English
спеціально для Prostobank.ua

10 порад, як правильно застрахувати автомобіль по КАСКО

спеціально для Prostobank.ua

Дуже часто водії підписують договори страхування КАСКО, навіть не прочитавши сам документ, мовляв: "настане страховий випадок, тоді й будемо розбиратися". При цьому, природно, що кожен страхувальник бажає витратити на страховку свого автомобіля якомога менше коштів. Однак існує «неписана істина»: доля майбутньої виплати визначається ще при підписанні договору страхування автомобіля.

Більше того, цей процес починається уже на стадії вибору страхової компанії.

1. Чи існує знижка для водіїв з великим стажем водіння?

Різниця у вартості КАСКО між великим і маленьким стажем – може досягати до 40%.
Обов'язково. Стаж водіїв допущених до керування автомобілем – один з найважливіших факторів ціноутворення. Різниця у вартості КАСКО між великим і маленьким стажем –може досягати до 40%. При цьому, необхідно пам'ятати, що Ви можете отримати відмову у виплаті відшкодування, якщо за кермом автомобіля буде знаходитися людина, стаж якої нижче, ніж зазначено в договорі.

Також, часто страхові компанії (далі – СК) можуть запропонувати вписати в договір страхування конкретних осіб, які будуть управляти даним автомобілем. Ця опція істотно знижує тариф, а відповідно і Ваші витрати на КАСКО.

2. Як правильно вибирати страхову суму?

Часто водії намагаються вписати в договір страхування мінімальну страхову суму, зменшуючи цим вартість самої страховки автомобіля. Багато СК в момент укладення договору вписують страхову суму, яку декларує Клієнт, не перевіривши її. Однак така перевірка обов'язково відбудеться після настання страхового випадку. І навряд чи СК упустить можливість відмови виплати страхового відшкодування в повному обсязі. У цьому вона буде абсолютно права: автомобіль застрахований не на повну вартість, значить, і страхова виплата по КАСКО не може бути повною. Висновок з цього пункту наступний: зменшення страхової суми не є ефективним методом здешевлення страховки. Страхова сума в договорі страхування обов'язково повинна збігатися з ринковою вартістю конкретного автомобіля. Крім того, у разі девальвації національної валюти не забувайте про дострахування  автомобіля.

3. Що таке «Обмеження по ПДР» і як воно застосовується?

На жаль, різні страхові компанії опцію «без обмежень по ПДР» трактують по-різному. Є СК, у яких дана опція відповідає своїй назві, і страхове відшкодування вони виплачують незалежно від того, який пункт правил дорожнього руху порушив водій – лише б він був тверезий. Проте існує ряд СК, які за наявності в договорі цієї опції, вводять в нього пункт «причини для відмови у виплаті страхового відшкодування». У цьому пункті можуть фігурувати такі дії як «проїзд на червоний колір», «порушення правил обгону» та інші. Тому, навіть якщо Ви застрахували свій автомобіль з опцією «без обмежень по ПДР», почитайте в договорі пункт «причини для відмови у виплаті страхового відшкодування», і переконайтеся, що в ньому відсутні будь-які пункти, пов'язані з порушенням ПДР.

4. Як вибрати варіант розрахунку виплати страхового відшкодування?

Якщо Ваш автомобіль знаходиться на гарантії, рекомендую страхувати його по опції «виплата по гарантійній СТО».

Якщо не на гарантії – сенсу переплачувати за цю опцію немає. Сміливо можна погоджуватися на виплату за рахунком СТО, на яку Вас відправить СК. Автомобіль буде відремонтовано якісно, ??так як кожна СТО, яка здійснюватиме ремонт, дорожить якістю виконаних робіт перед СК. Жертвувати своєю репутацією з перспективою перероблення вже оплачених послуг – ніхто зі страховиків не захоче.

Є й третій варіант, це виплата «за розрахунком експерта». Тут сума буде найнижча і підійде тільки в тому випадку, якщо Ви знаєте СТО, яка відремонтує автомобіль за ці гроші і якість їх послуг - це вже буде Вашою відповідальністю.

5. Чи є сенс в розбивці платежу по КАСКО?

Розбивка платежу на 2 частини буде коштувати приблизно на 2% дорожче одноразового погашення вартості поліса. Поквартальне розбиття – дорожче на 5-10%. Тут я раджу не економити, а страхувати свій автомобіль з розбивкою платежу. Причина дуже проста: в умовах нинішнього ринку не можна бути впевненим у стабільності будь-якої з СК і говорити про те, що через півроку даний страховик буде настільки ж надійним, як сьогодні.

6. Як місце реєстрації автомобіля впливає на тариф?

Загальновідомо, що в Києві найвищі ціни. Ціни на страхування автомобілів не виняток. Якщо у Вас не київська реєстрація, то вартість страховки можна знизити від 5 до 30%, залежно від конкретного місця реєстрації. Також до цього пункту хочу додати, що якщо у підприємства є парк вантажних автомобілів з київською реєстрацією, то їх не обов'язково страхувати «по Києву». Всім відомо, що вантажним автомобілям заборонено рух по Києву в денний час, та й логічно, що підприємства набувають такий транспорт для міжміських перевезень, тому більшість страховиків можуть запропонувати максимальну знижку для такого парку.

7. Чи варто економити на парковці?

Різниця між вартістю страховки з урахуванням страхування по опціях «стоянка» і «без стоянки, що охороняється» становить від 5 до 15%. Але це також є той пункт, на якому ми не радимо економити. Якщо Ви страхуєте свій автомобіль з опцією «стоянка», потрібно розуміти, що вона поширюється не тільки на ризик «викрадення». У разі якщо Ваш автомобіль зашкодять на парковці , яка не охороняється (наїзд транспортного засобу, протиправні дії третіх осіб, інших випадкових подій), ймовірно, що Ви отримаєте відмову у виплаті страхового відшкодування. А згідно зі статистикою, саме на парковці досить істотний відсоток пошкоджень автомобілів.

8. Чи існує знижка за пролонгацію договору?

Абсолютно всі страховики люблять постійних Клієнтів. Чим більше часу Ви страхуєтесь в одній СК, тим вигідніші умови Ви отримаєте на наступний період. Навіть якщо у Вас були збитки за попереднім договором, Ви все рівно можете претендувати на знижку. А якщо збитків зовсім не було – то мінімальна знижка 5% гарантована. На практиці, ця знижка може досягати і 20%.

9. Як правильно вибирати франшизу?

До вибору франшизи варто підходити, враховуючи наступні рекомендації:

Оскільки франшизи – це конкретна сума, яка віднімається від кожного збитку в незалежності від його розміру – для досвідчених водіїв рекомендую страхувати КАСКО з франшизою, для «новачків» без неї.

10. Як GPS сигналізація впливає на тариф КАСКО?

За допомогою такої сигналізації Ви можете заощадити до 20% платежу. Однак і тут є свої нюанси. Наявність такої сигналізації страхувальник зобов'язаний підтвердити документально до укладення договору. Якщо Ви усно домовтеся про таку знижку, а документально наявність даної установки не підтвердите, то відмова у виплаті страхового відшкодування можна отримати не тільки за ризиком «викрадення», а й по будь-якому іншому.