In English
04071, Київ, вул. Нижній Вал 15,
поверх 5, офіс 502
На мапі
вересень 2014 року
вересень 2014 року
3228
спеціально для Delo

Медичне страхування співробітників. Здорова команда - надійна опора вашого бізнесу

спеціально для Delo

У більшості розвинених країн медичне страхування фактично є обов'язковим. У нас такої практики поки немає, однак відповідний законопроект вже прийнятий. Так що можливо вже наступного року обов'язкове медичне страхування з'явиться і в Україні. А поки українським громадянам доступно добровільне медичне страхування.

Ця сфера страхування розвивається поступово, але в ній вже позначилися певні національні риси. Про них ми й поговоримо.

Які завдання має вирішувати добровільне медичне страхування співробітників?

Корпоративне медичне страхування покликане:

Крім того медична страховка може покривати вартість здачі аналізів, проходження процедур, а також вартість медикаментів, включаючи їх доставку.

Якщо хворий не може відвідувати лікаря самостійно, страхова компанія зобов'язана оплатити його доставку до медустанови або виклик фахівця додому.

Так склалося, що добровільне медичне страхування в Україні затребуване переважно серед корпоративних Клієнтів.

На те є кілька причин. Одна з них - недовіра страховиків до фізичних осіб. У нашій країні індивідуальне медичне страхування, як і страхова культура в цілому, ще недостатньо розвинене, і страхові компанії побоюються шахрайства з боку приватного страхувальника.

Ще одна причина - висока вартість страхового поліса. Якісна медична страховка не по кишені багатьом громадянам.

У той же час для відповідального роботодавця турбота про здоров'я його підлеглих цілком природна, оскільки від цього безпосередньо залежить загальна продуктивність і дохід компанії. До того ж надання соціальних пакетів, що включають медичне страхування співробітників - це відмінний спосіб підвищити лояльність робочого колективу до керівництва.

Наскільки вигідно добровільне медичне страхування персоналу для вашої компанії?

Для того щоб це зрозуміти, слід в першу чергу проаналізувати збитковість, тобто співвідношення виплачених відшкодувань і вартості страхового поліса. Низька збитковість означає, що загальна сума страхових виплат набагато менше вартості самого поліса. В цьому випадку можна запропонувати страхової компанії збільшити наповнення поліса або знизити вартість страховки. А якщо збитковість зовсім низька, навіть замислитися про самострахування.

Разом з тим корпоративне медичне страхування має безумовні плюси, такі як знижки в лікувально-профілактичних установах (ЛПУ) і наявність асистансу, який займається організацією всієї необхідної допомоги (виклику швидкої допомоги, записи до лікаря, доставки медикаментів тощо).

Поради роботодавцям.

На що варто звернути увагу при виборі програми добровільного медичного страхування ваших працівників?

1. Кожна програма ДМС складається з кількох розділів:

Важливо, що саме покривається по кожному з розділів і в яких лімітах. Враховуйте, який клас клінік передбачений кожним з розділів: брендові, приватні, відомчі, державні або ін. Чим вище рівень клінік, тим дорожче страховка, і тим більше вірогідність того, що вам запропонують встановити франшизи на послуги цих клінік.

2. Асистанс - структура, яка приймає дзвінки від застрахованих і забезпечує їм надання медичних послуг. Існує 2 типу асистансів - внутрішній (що входить до складу самої страхової компанії) і зовнішній (що працює як окремої юридичної особи). Асистанс потрібно вибирати виходячи з особливостей страхуемого колективу. Наприклад, для компаній, підрозділи яких присутні в багатьох регіонах країни, краще вибирати зовнішній асистанс, так як, в більшості випадків, база ЛПУ у них ширше.

3. Разбивка платежу (оплата страхової премії частинами) дозволяє вам при необхідності оперативно змінити страховика. Єдиний недолік цього методу оплати в тому, що ліміти відшкодувань також дробляться. За певний період часу співробітник, застрахований за договором ДМС, зможе використовувати тільки частина відповідного ліміту.

4. Уважно вивчіть список винятків, передбачених договором добровільного медичного страхування, щоб уникнути несподіваних сюрпризів.

5. Перед укладенням договору рекомендуємо ознайомитися з правилами страхування. Деякі пункти договору можуть посилатися на них, не цитуючи дослівно.

6. І, нарешті, вкрай важливо правильно вибрати страховика. Страхова компанія повинна бути стабільною, лояльною і справно виплачувати відшкодування.

Безпосередня консультація професіонала (а ви завжди можете звернутися до нас в BritMark) дасть вам значно більше необхідної інформації та забезпечить гідне страхування вашого здоров'я і здоров'я співробітників вашої компанії. Відгуки наших Клієнтів підтверджують це.